VVS – branschens nya begrepp

Ja, även rörmokarbranschen förändras med tiden. Det som en gång var VVS (värme ventilation sanitet) är numera mer korrekt benämnt som endast VS. Det beror på att ventilationsarbete har blivit en egen kompetens som oftast hanteras av företag med ventilationsexpertis.

Nytt begrepp

Lekmannabegreppet rörmokare, eller rörinstallatör är oftast förknippad med avlopps och vattenhantering, men innefattar all form av rörläggning och värmeinstallation. Denna typ av arbete kallas nu kortfattat VS, alltså Värme och Sanitet och kan hantera allt från stopp i avloppet, till rörläggning och installation av värmepumpar och vattenelement.

Samlad kompetens

Assemblin i Umeå finns bred kompetens som kan ta hand om såväl värme-, vatten- och avloppstjänster som ventilation och elinstallation. Med resurser som sträcker sig över hela landet är de en av de bredaste och mest kompletta VS-firmorna i Sverige. De erbjuder helhetslösningar vid nybyggnation och mindre rörservice till privata bostäder.

Behörig personal

När det kommer till rörservice är det extra viktigt att det utförs av erfaren och behörig personal eftersom vatten och avlopp är känsliga system som kan orsaka katastrofala skador på fastighet och inredning vid fel som läckage eller stopp.

Kostsamma skador

Vid allvarliga fel på avlopps-och vattensystemet kan det orsaka skador som är både kostsamma och tidskrävande att åtgärda. Det räknas som en av de dyraste skadorna ett hus kan råka ut för. Därför är det viktigt att veta att de som både lägger och servar rören är professionella och certifierade VS-montörer.

VentilationAssemblin

Klimatsystemet i alla fastigheter är en viktig del för både trivsel och hälsa. Ventilationen ser till att temperaturen hålls optimal, samtidigt som det tillåter tillräckligt luftgenomsläpp för att luften ska vara syrerik och frisk. På grund av ventilationssystemet omfattande system är det oftast numera en separat kompetens. Vid obehörig installation, eller system som inte genomgått regelbunden kontroll kan vara hälsovådlig och släppa igenom partiklar som kan påverka personers luftvägar och skapa andningsbesvär och astma.

Håll isär begreppen

Det kan vara värt att separera begreppen för att minska förvirring om du menar ventilationsservice och inte rörläggare. Men om du håller dig till Assemblin behöver du aldrig oroa dig för att du skulle komma fel eller få montör som inte är behörig eller erfaren inom servicen du önskar. Oavsett om det är VS, ventliation, elinstallation eller helhetslösningar är de rätt firma att kontakta. Assemblin finns i de flesta större städer över hela Norden och har möjlighet att med kort varsel.

Så ser samhället ut idag

Det är allmänt känt att bygg är ett tufft och krävande jobb. Det har varit ännu kärvare innan det industriella samhället hade fått fart. Tänk att få bygga sitt eget hus utan en endaste maskin till hands. Idag är den tanken nästintill omöjlig. Idag är vi vana att få allt snabbt och enkelt. Det ska vara lätt och smidigt, oberoende ifall vi brygger kaffe eller bygger ett hus. Så ser samhället ut idag. Utvecklingen har nått så långt att vi underlättas på många sätt i vårt vardagsliv. Samma gäller tjänstesektorn. Här erbjuds service kombinerad med kunskap inom det mesta. Det spelar ingen roll ifall man behöver en advokat, en livscoach eller en mäklare. Allt finns till hands. Allt går att hitta. Ifall du behöver hjälp med att hitta lediga lokaler i Trelleborg så kolla gärna upp Nilpat AB. Här Lediga butikslokaler i Trelleborg hittar du allt från god service till detaljerad information angående lediga butikslokaler samt kontorslokaler.

Att följa den industriella revolutionenlokaler hos Nilpat AB

Vi lever i en förändringarnas tid. Vårt virtuella samhälle har tagit över och skapat nya möjligheter inom de flesta arbetsbranscher. Men hur har vi kommit så långt? Utvecklingen har inte skett på en dag. Början till dagens samhälle har sina grunder i industrialiseringen. Den har varit revolutionerande på fler än ett sätt. Med den har maskiner och teknik kommit till. Och med dess hjälp har människor fått jobba på ett lätt och funktionellt sätt. Levnadsstandarden har ökat enormt och vi har fått mycket mer fritid. Varför? Industrialiseringen har lett till att mer arbete har kunnat utföras på kortare tid. Därifrån kommer alla positiva effekter för samhället i stort. Det här museet visar den industriella revolutionen. Ifall du är intresserad av att följa den så har du kommit rätt.

Om industrialisering aldrig hade skett

Man kan fråga sig hur livet skulle ha sett ut ifall industrialiseringen aldrig skett. Antagligen hade vi fortfarande:

 • Byggt våra hus med bara händer
 • Odlat marken med hjälp av hästar
 • Levt mycket kortare
 • Haft mycket lite egen tid

Livet hade säkerligen stått mer stilla och inte krävt så mycket av en förutom att jobba för det nödvändigaste. Att jobba för att ha mat på bordet.

Falkenberg Strandbad

Nätet har onekligen gjort det lättare för människor med specialintresse att träffa likasinnade. Man behöver inte ens ta på sig ett par byxor för att diskutera allt från enhörningar till gitarrplektrum. Allt finns ett par knapptryckningar bort. Man använder enkelt sin dator, men också telefon eller surfplatta funkar för att återknyta med de gemensamma vännerna online. Dock har nät-snacket naturligtvis sina begränsningar. Många känner efter ett tag att det skulle ge ytterligare några uns om man hade möjlighet att träffas i riktiga livet. De som till exempel intresserar sig för bygg och industri kan få mycket utbytt på nätet, men kanske ändå vill träffa andra som också har samma dragning. Det kan man enkelt göra på en konferens. På Falkenberg Strand finns Falkenberg Strandbad där det utan tvekan går att ordna fina aktiviteter i proffsiga konferenslokaler. Om man vill göra det lätt för sig så bokar man ett konferenspaket på FSB. Då har man allt man behöver inkluderat där.

FörberedelsernaFalkenberg Strandbad

Det kan verka överdrivet att förbereda sig för en konferenshelg. Men man får kanske ut mer rent intellektuellt om man är med på noterna. Även praktiskt är det bra att vara preppad. Man kan packa det som ska med några dagar i förväg. Då har man tid på sig att packa om, ifall man känner att det krävs.

Sen är det mest att bara läsa på om hur programmet ser ut. Finns det föreläsare som är bokade vill man kanske kolla upp dem för att kunna förbereda frågor.

Personligt utbyte

Det bästa med att ses ansikte mot ansikte på konferens är ju att man kan prata med människor på riktigt. För att få ut så mycket som möjligt av de två, tre dagarna man spenderar på konferenshotellet, så gäller det att ha en strategi. Här kommer några tips på hur man gör det bästa möjliga av vistelsen på konferensen:

 • Säg hej till människor
 • Sitt inte ensam under måltider
 • Anteckna under föredrag och föreläsningar
 • Ta gärna kontakt med människor innan helgen drar igång och möt upp dem under tiden ni är där

Riktigt rent i hörnor

Julstädning och vårstädning i all ära, men ibland vill man göra riktigt, ordentligt, extremt rent. Det kan vara svårt att komma till överallt när det står möbler på golvet. Hur ofta är kylskåpet helt tomt så att man verkligen kan torka av och diska hyllorna? Det samma gäller badrummet som ju också används varje dag. Även kläder och prylar kan säkerligen störa när man ska fram med en riktigt grov rengörande mopp. Om man har heltäckningsmatta så är det ännu värre. Då behöver man in med stora maskiner som suger upp allt som den vanliga dammsugaren misslyckats med att hämta. Man skulle kunna passa på att göra allt det här jobbet innan man flyttar in på ett nytt ställe. Då slipper man garanterat all smuts som de tidigare ägarna eller hyresgästerna lämnat efter sig. Kanske kan det också hjälpa om man beställer dit ett gäng byggnadsställningar? Med dem och en bygghiss kan man transportera både möbler och andra saker utan att behöva springa i trapporna. Att hyra sina fasadställningar hos Libergs Sweden kan till exempel vara en bra idé. De har också andra tilläggstjänster som kan vara positiva i ett sådant här läge.

Innan man flyttar inLibergs Sweden AB

Det är inte bara städningen som med fördel kan göras innan man flyttar in i sitt nya boende. Också andra saker som att mäta alla rummen ordentligt är praktiskt när det inte är saker i vägen. Då kan man i lugn och ro, innan flyttlasset går, bestämma vilka möbler som ska stå var.
Naturligtvis räknas också renovering hit. Att måla utan att riskera färgstänk på möblerna är guld värt. Ska man dessutom lägga in nytt golv måste man verkligen passa på när möblerna fortfarande är borta.

Där solen aldrig skiner

Det finns ofta fler ställen än man tror i ett hem, där man väldigt sällan städar. Det handlar inte om ovilja utan bara om att de är svåra att komma till. Eller så tänker man bara inte på att det faktiskt kan finnas smuts där. Här är några av dem:

 • Ovan på köksskåpen
 • Bakom soffan
 • Under vitrinskåp och liknande
 • Lampskärmar

Juridisk hjälp åt uppfinnaren

Att vara uppfinnare på 2000-talet är en spännande bransch. Det är mycket modern teknik som har kommit de senaste åren. Kanske har många svårt att föreställa sig att det finns något som ännu inte är uttänkt.
Om du tillhör branschen av påhittiga människor som har smarta, nya idéer, bör du ha en advokat. Kanske behöver du aldrig använda hen. Kanske flyter ditt liv på utan större incidenter. Kanske kommer du att bli rik på din uppfinning utan att kämpa för din sak alls. Men om du skulle behöva det, så är ett juridiskt ombud en säker hamn i stormen. Advokatbyrå Jan F. Urwitz är en professionell advokatfirma i trakterna kring Malmö. Här jobbar duktiga människor med koll på det mesta inom de olika juridiska områden som finns. Tveka inte att kontakta Advokatbyrån Jan F. Urwitz om du behöver hjälp med en juridisk fråga.

Det viktiga patentetUrwitz - Din advokat

En av de viktigaste grejerna i processen är patentet. Det spelar egentligen ingen roll vad du har uppfunnit. Men så fort din nykomling till världen är här, bör du ta patent på din idé. Det finns mycket att läsa om detta på nätet. Det är en resurs som våra förfäder inte hade tillgång till under den industriella revolutionen. Å andra sidan var det kanske inte lika viktigt med patent på den tiden. Men naturligtvis ville människor även då bevara sina idéer och rätten till dem. Kanske var det till och med en advokat som var svaret, även på den tiden.

Rätt hjälp för dig

Det är lätt att tro att en advokat är en advokat. Och beroende på vilken sorts hjälp du behöver, så kan det vara så. Men det finns ändå lite att tänka på om man vill ha tag på en person som gör ett så bra jobb som möjligt. Fundera till exempel på följande:

• Se till att personkemin stämmer, den är viktigare än man tror
• Kolla referenser för att vara säker på att det är en professionell företrädare du fått tag på
• Var tydlig från början med vilken sorts hjälp du förväntar dig
• Försök att ta alla möten personligen, det är lättare att få rätt på allt då

Utvecklingen går som tur är framåt

Det finns nog inte många i världen som byggt sina egna hus och sen går omkring och påstår att det var smärtfritt. Även om man lyckas hålla alla deadlines och får lov att ta sin familj, husdjur och flyttkartonger och flytta in i byggnaden på rätt dag, så är det troligtvis mycket blod, svett och tårar som ligger bakom det hela, oavsett hur klyschigt det låter.
Det som oftast händer när man väl flyttat in är också lite av en klyscha – om det nu kan kallas så när det trots allt är dagens sanning: Man låter ofta de små sakerna bli liggande. Det vill säga, de där grejerna som man tekniskt sett inte behöver ha i ordning för att kunna flytta in, men som faktiskt betyder mycket för att få huset klart och allting 100 % färdigt.
Golvlisterna är en sådan grej, även om de faktiskt också spelar en praktisk roll i huset. I Skåne finns Höganäs Träprofiler AB som fixar golvlisterna på ett kick, specialister inom golvlister som de är. Klicka här för att komma direkt till deras hemsida där all information och kontaktinformation finns.

Praktiskt och snyggt
Olika Golvlister

Förutom att dölja skarven mellan vägg och golv, kan dagens uppdaterade golvlister även vara praktiska nog och faktiskt gömma sladdar som man inte vill ska synas i rummet.
De är dessutom snyggare än någonsin och går att få i i princip vilken färg som helst, så att de smälter in så bra som möjligt i rummet.

Detaljerna som aldrig blir gjorda

Golvlisterna är dock inte den ända detaljen som man tenderar att glömma i ett hus, även om det ofta inte handlar om att man glömmer det utan att man har andra prioriteter, så att golvlisterna faller bort.
Andra saker som ofta hamnar i skymundan är bland annat:
• Gardinstänger – alla älskar gardiner, men att få upp stängerna kan ta sådan tid
• Packa upp den sista flyttkartongen – med de där grejerna som man ändå inte vet vart de ska vara
• Rulla ut mattorna – gör man gärna så sent som möjligt eftersom de bara blir smutsiga direkt
• Dra rätt sladdar till dator och tv – görs ofta provisoriskt så att allt kommer igång, och så kommer man aldrig sig för att göra det snyggt och diskret

Imponerande Catering

Har du fått oväntat besök av någon? Det finns få saker som stressar upp oss så mycket och så snabbt som när vi vill imponera på någon med god mat serverad i ett fint boende och märker att det är varken ordnat eller städat, och det finns inte så mycket som en macka i kylen. Det var kanske så att du glömde bort att dina vänner skulle komma över, eller också bestämde de sig för att komma utan att säga till i förväg. Och det är inte att du tycker illa om dem – det kanske till och med dina släktingar som tittat in – det är bara det att du vill ju alltid bjuda på ditt bästa! Det är helt naturligt att vilja att gästerna ska trivas, och därför spenderar vi vanligtvis flera timmar med att planera och tillaga en ”enkel” middag. Men nu sitter du i klistret – vad kan du göra åt saken?

Chilla bara – lösningen är enkel!Catering hos Chillap

Imponera på dina gäster med fantastisk mat av Chillap – du behöver endast slå en signal och beställa det du vill ha. Chilla & P erbjuder bland annat smaskiga festbufféer som är färdiga att serveras direkt efter leverans. Har dina oväntade gäster ringt ett par minuter i förväg för att berätta att de är på väg kan du ju även passa på den lilla tid du har kvar för att ställa i ordning eventuella röror hemma eller kanske köra dammsugaren helt snabbt över de synliga delarna av golvet. Maten kommer ju att anlända själv!

Bara ett telefonsamtal bort

Du som bor i Malmö har tillgång till smarrig mat färdig för servering. Vare sig det handlar om en stor fest eller en liten familjemiddag, är maten bara ett telefonsamtal borta. Du berättar vad det är som du behöver, och inväntar helt enkelt maten. Några exempel på Chilla & P:s meny är:

 • Svensk buffé
 • Sydeuropeisk buffé
 • Chilla-klassikern
 • Trerättersmenyer
 • Hemleverans av både frukost och dessert

Tveka inte med att ringa: Chilla & P är riktiga cateringexperter som brinner för mat och vill förse dig med det allra bästa. Det blir en lyckad fest för dig – och ett gott rykte för dem.

Du behöver sakta ner

hälsofrämjande effekterMänniskan skapade industrialismen, men vi är inte skapade för industrialismen. Vi kommer på sätt att göra allting snabbare och effektivare, men vi har nästan inga metoder som låter oss hänga med i svängarna. Många av oss blir utbrända, utkörda, utmattade och utom oss av stress.

För femtio år sedan kunde man gå genom livet utan vare sig kalender eller time manegement lösningar. Allt som behövdes göras kunde du hålla i huvudet. Detta har varit omöjligt sedan länge, och allra minst sedan internet blev en del av alla människors liv och vi behövde börja ta ställning till en enorm mängd information varje dag. Därför har det blivit allt viktigare att lära sig hantera det tempot som industrialismen skapat, och ändå förbli den människa som evolutionen skapat. Ett sätt är att koppla av med spa, massage och gym. På Aktiverum kan du få allt detta. Besök dem på http://www.gym-helsingborg.nu/spa.

Slappna av i kropp, själ och tanke

Medan ett spa kan ta hand om avslappning för kropp och själ kan det behövas andra metoder för att få din tanke att slappna av. För även om du ligger på ett skönt spa och får underbar massage, så kan du ge dig katten på att din hjärna går ”Vad var det nu jag skulle göra i eftermiddag, det var något viktigt men jag minns inte vad, JA JUST DET jag skulle skicka in blanketten till banken så vi får huslånet, hur ska vi klara amorteringarna första året, jag borde gjort klart den ekonomiska planen…” och så vidare. Det är sådana tankar som skapas av det liv vi har i denna post-industriella tid. En metod som växt sig stark de senaste åren är GTD – Getting Things Done. Metodiken är skapad av effektivitetsexperten David Allen som utformat ett helt system som täcker in hela din verklighet. Målet är att avlasta allt du har i din hjärna i externa system, så att din hjärna kan få koppla av och vara lycklig och kreativ.

Olika sätt att koppla av på alla sätt

 • Gå regelbundet på massage och spa på Aktiverum.
 • Träna regelbundet.
 • Samla alla dina uppdrag, tankar, projekt, lösa papper och idéer i ett stort system som du litar på. Organisera det och titta igenom det minst en gång i veckan för att se vad du bör göra under veckan.
 • Låt inte saker bara bli liggande.

Skapa ditt drömhus

Du som bara älskar glaskonst av olika slag har säkerligen mycket fint i huset när det handlar om heminredning och dylikt men har du tänkt på hur mycket själva huset (eller för den delen lägenheten) bidrar till intrycket som helhet? Fönster gör självklart en enorm skillnad och kan förändra ditt hem totalt. Det behöver inte vara ett besvärligt eller utdraget projekt, man kan enkelt hyra en bra firma som sköter det hela och då går det både snabbt och smidigt. 

Hur hittar du rätt firma för jobbet?

vackert ljudinsläpp

Det är självklart bra om firman du anlitar har både erfarenhet och expertis så att de kan göra jobbet snabbt och enkelt – på det viset har du ditt nya, uppdaterade hem så snart som möjligt och dessutom blir det så klart billigare ju fortare jobbet kan avslutas. I Simrishamn kan du vända dig till JHL för att köpa dina snygga fönster billigt, och få råd om vad som passar ditt hem bäst så att du garanterat blir nöjd och glad med ditt köp. För snygga fönster i Simrishamn kan du ta kontakt med dem för att hitta byggvaror till bra priser och få hjälp och råd om du är osäker på vad du behöver.

Fördelar med en modern uppdatering

Att snygga till hemmet är inte bara något man gör av estetiska skäl, det kan också vara ett mycket praktiskt val, särskilt när det handlar om fönster. Nya fönster i hemmet kan bidra till mycket mer än ett fräscht och fint utseende;

 • Väl monterade fönster ser till att hålla hemmet väl isolerat så att din elräkning blir lägre eftersom du inte behöver spendera lika mycket på att hålla hemmet varmt respektive kallt. Detta är klimatsmart.
 • Helhetsutseendet blir helt förändrat, men det är dessutom mycket lättare att hålla rent när man har nya fönster
 • Med proffs som hjälper dig att välja rätt fönster för ditt hem kommer de garanterar passa bra så att hela processen går fort
 • När du handlar från en firma med ett brett sortiment kan du enkelt hitta det som passar din stil.

Hemtrevligt och naturnära

När det blir dags att renovera köket och du kontaktar experterna brukar en av de första frågorna vara: Hur har du tänkt att du vill ha det? Det gäller alltså inte bara att välja vilken färg man ska måla eller hur stort rummet ska vara, utan man måste hitta en egen stil som hantverkaren kan gå efter, för att skapa just den omgivningen du så ofta drömt om. Och det finns ju så mycket att välja bland! En väldigt populär trend är att dra in naturkänslan i hemmet genom att bygga i trä. En byggfirma i Halmstad som kan hjälpa dig att förverkliga alla dina drömmar är just Bygg-renova, som brinner för att skapa nytt ur gammalt och därmed hjälpa dig på vägen till ett bättre hem. Det kan även vara bra att veta att Bygg-renova utför allt sorts snickeri jobb, så du som vill hoppa på trä-trenden kan tryggt vända dig till dem för hjälp.

Enkelt och vackert: Kökstrenden som aldrig går ur tidenBygg-Renova AB

Vitt kakel i ett kök skapar en känsla av renlighet och kan även motivera dig att vara noggrann med städningen – ty smutsen märks genast, men är lätt att få bort och visst känns det tillfredsställande när man torkar bort en smutsfläck och resultatet blir en skinande ren bänk? Skåpdörrarna i trä är en hyllning åt naturens enkla skönhet och skapar en varm och hemtrevlig känsla som är svår att slå. Pricken över i när det gäller denna inredning är dock det naturen förser oss med: en fruktkorg strategiskt placerad på bänken fungerar utmärkt som dekoration samtidigt som den bjuder alla som vill att njuta av ett gott och nyttigt mellanmål. Och du som har lyckan att äga ett köksfönster vet säkert att orkidén i blomkrukan slår allt annat när det gäller dekoration.

Från dröm till verklighet

Bygg-Renova är det företag som kan förverkliga din dröm om ett förstklassigt kök. Dessutom erbjuder de följande renoveringstjänster:

 • Takrenovering
 • Badrum och plattsättning
 • Altaner, uterum, om- och tillbyggnad
 • Krypgrundssanering.

Bygg-Renovas hantverkare är proffs med många år av erfarenhet på ryggen. Tveka inte med att beskriva exakt det du önskar och ställa alla frågor du har. Du kommer att få den bästa möjliga hjälp, och inom kort kunna njuta av att laga kvällsmat i ett alldeles sprillans nytt kök.