Glasbruksindustrin

Svensk industri består fortfarande till stor del av de gamla produktionerna med järn, stål, koppar, trä och glas. Produktioner som har flera hundra år på nacken och fortfarande exporterar till andra länder för den höga kvalitetens skull. Men glasbrukens storhetstid är över och glasindustrin kämpar mot de stora producenterna utomlands. Glasbruksmuseet tar dig på en kort resa genom glasbrukens historia. Läs mer om industri, produktion och bygge bland våra andra artiklar på sidan. Välkommen.

Industri från 1500-talet

I Sverige har vi haft glasbruk i nästan 500 år och det var på ingen mindre än Gustaf Vasas begäran som glasblåsare från Italien kom hit och startade glasbruk med venetianskt glas vid Mälaren. Men det var inte förrän under 1800-talet som vår glasindustri verkligen blommade upp i Småland. I synnerhet runt Lessebo, Emmaboda och Nybro som även kallas Glasriket och var hemvist till världskända glasbruk som Kosta Boda, Emmabodaglas och Orrefors.

Nedläggning av glasbruk

Efter att fabriksindustrin tog fart i Sverige under slutet av 1800-talet och produktionen effektiviserades lades många av de gamla svenska glasbruken ned eller togs över av större glasproducenter med moderna tekniker som elektriska ugnar, kapabla till snabbare glasproduktion. Idag är de flesta glashyttorna och glasbruken antingen nedlagda, sålda eller omvandlade till studioglashyttor där man tillverkar konstglas och utvecklar nya tekniker för glasblåsning.

Läs mer om utvecklingen inom industri

Industrin är ständigt under utveckling och det finns mycket information att hämta som kan vara behjälplig till den egna verksamheten, vare sig det är inom byggbranschen, produktionsindustrin eller detaljhandeln. Här hos oss har vi samlat tänkvärda artiklar med bra tips och idéer för en hållbar utveckling och en välmående industri.

Vi har ämnen som:

  • Hälsa
  • Effektivitet
  • Mat
  • Återvinning
  • Industri
  • Inredning
  • fl.

Vi publicerar kontinuerligt nya artiklar på vår blogg så att du kan vara uppdaterad med vad som händer inom industrin. Välkommen.