Hantverket att lösa ett stopp

Det är inte kul när det händer och det har hänt de flesta av oss. Avloppet har stoppats upp och det som ska sjunka ner bara ligger envist kvar och fylls på med vätska. Det först som händer är att vi drabbas av panik och därefter börjar söka efter lösningar. Oroa dig inte. Vi berättar mer om hur du löser ditt stopp i avloppet om du inte tänker ringa en rörmokare.

Spola avloppet

Om det är toalettstolen som det är stopp i finns det flera olika tekniker som kan vara effektiva och samtidigt vara skonsamma mot rören. Du kan exempelvis spola med en hink vatten genom att hälla med kraft mot kanten där röret kröker. Det kan räcka för att få loss stoppet.

Undvik kemkalier

Vad du definitivt inte ska göra är att använda kemikalier som klor eller kaustiksoda, eftersom de kan göra kroppsskada om det skulle bli baktryck i rören och skvätta upp på den som försöker rengöra. Rörläggarna skulle vara mycket tacksamma om du egentligen ringde dem först. För boende i Lund rekommenderar vi VVS-installatörer, eller ett rörmokare, som egentligen är ett helhetsbegrepp inom VVS och omfattar allt från installatör till läggare.

Ring rörmokare

Om det gäller allvarliga problem med avloppet bör du alltid i första hand ringa professionella rörinstallatörer som både har utbildningen och erfarenheten att utföra arbetet på ett säkert sätt som inte skapar fler problem i framtiden. Skulle du som hemmafixare råka göra nåt fel kan det resultera i översvämningar som är kostsamma och svåra att sanera.Rörmokarna i Skåne