Renovera fönstren själv

För att gamla fönsterkarmar av trä ska hålla år efter år är det viktigt att slipa och renovera det med jämna mellanrum. Ju äldre det är desto mer omtanke behöver det. Vi berättar om vad du behöver för att ta hand om dina fönster och hålla dem som nya året runt. Läs mer om våra tips nedan.

Utrustning

När du ska på och göra vid dina fönster kommer du att behöva en del verktyg och redskap för att klara av arbetet utan att skada varken rutor eller karm. Bland annat kommer du att behöva:

  • Maskeringstejp
  • Skrapa
  • Stålborste
  • Sandpapper
  • Kniv
  • m.

Dessutom kommer du att behöva färg och penslar när karmen ska målas om.

Grundarbete

Tvätta karmen ordentligt med målartvätt och tvättsvamp för att ta bort all smuts som belägger färgen. Därefter kan du börja med att försiktigt skrapa loss all lös och flagnande färg runt glasen och sedan på karmen. För att underlätta färgskrapningen kan man använda en värmepistol och blåsa på den gamla färgen så att den lossnar.

Sanda och måla

När de gamla färgresterna är borta ska du sanda karmarna jämna och släta. Dra försiktigt med sandpappret vid glaset så att du inte repar rutorna. Efter sandningen kan du börja med grundmålning i två omgångar och därefter måla det lagret slutgiltiga färgen du valt, som passar huset.

Sätt in nya fönster

Det händer att rutorna är för gamla, trasiga eller fuktskadade för att kunna enkelt renovera själv. Då bör du sätta in helt nya fönster istället. Kontakta Fönstergården om du vill ha professionell och prisvärd hjälp med att byta rutorna.Fönster