Vattenskador

Fler än 100 000 svenska hushåll drabbas årligen av fuktskador på fastigheten. Fukt och vattenskador kan vara mycket kostsamma och kan ta lång tid att åtgärda. Nedan går vi igenom vad du behöver göra för att undvika svåra vattenskador på din fastighet.

Underhåll

Ofta är vattenläckor en följd av dåliga rör som spruckit av olika anledningar. Därför är det viktigt att du årligen besiktigar rören och åtgärdar brister omgående. Om rören är i för dåligt skick för att lagas kan du behöva stambyte. Ett alternativ till stambytet är relining som är en ny teknik där rörmokaren skapar ett nytt fräscht rör inuti det gamla.Assemblin

Stäng av huvudkran

Om du har ett fritidshus, eller tänker åka ifrån din villa en längre tid är det en god idé att stänga av vattnet via huvudkranen. Numera finns det VVS-installatörer som kan installera en enkel huvudkran i form av en spak som kontrollerar hela fastighetens vattentillgång och förhindrar att läckande rör droppar under tiden som du är borta.

Gör det inte själv

En av de stora anledningarna till svåra vattenläckor i hushållen är till följd av hemmafixarens hantverk. Det finns goda anledningar till att VVS-installatörer måste certifieras inom Säker Vatteninstallation innan det räknas som fackmannamässigt utfört. Det finns många som känner sig självsäkra nog att ta hand om rören på egen hand, men risken finns att de råkar göra ett misstag som blir dyrt och kan potentiellt vara livsfarligt om det kommer i direkt kontakt med el-ledningar. Om du vill att dina rör ska hanteras av kompetenta rörmokare kan du kontakta Assemblin.