I Sverige finns det tusentals, kanske tiotusentals, byggföretag. Behöver du renovera, bygga ut din bostad eller kanske bygga nytt hus finns det många företag att välja bland. För denna typ av projekt räcker det ofta att fråga runt i bekantskapskretsen för att hitta ett lokalt byggföretag. De flesta byggföretag i Sverige ägnar sig främst åt att bygga och renovera villor.

Skanska

Är ditt byggprojekt större än en villa finns det färre företag att välja bland. Handlar det om renovering av ett mindre hyreshus går det ofta att hitta lokala byggföretag men handlar det om att bygga riktigt stort finns det färre företag som kan åta sig jobbet. Det finns kanske ett hundratal byggföretag i Sverige som kan utföra riktigt stora byggprojekt.

Skanska är inte det största byggföretaget i Sverige men tittar man även på företagets utländska verksamheter är de överlägset störst. Skanska är ett företag som tar sig an enorma byggprojekt som flygplatser, broar, kraftverk och hela stadsdelar. Skanska är verksamma över hela världen och har bland annat varit delaktiga i bygget av Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. Skanska bygger också stora kontorsbyggnader i bland annat London.

Peab

Även om Skanska är det överlägset största svenska byggföretaget är man inte störst i Sverige. Skanska har över 38 000 anställda totalt men i Sverige har man bara strax över 9 000 anställda. Sveriges största byggföretag, räknat i omsättning i Sverige, var år 2017 Peab. Peab är ett mer regionalt inriktat företag än Skanska och har Norden som sin hemmamarknad.

Peab hade i december 2017 14 500 anställda. Projekten Peab åtar sig är mindre än Skanskas men är absolut inte små. Peab bygger bostäder i form av hyreshus, kontor, stadshus, museum, köpcentrum och arenor för att nämna några projekt. Man bygger också vägar och, liksom Skanska, broar. Peab har till exempel byggt en 756 meter lång gång- och cykelbro i centrala Sölvesborg.

NCC

Ett företag som är större än Peab räknat i antal anställda med 16 500 personer, men något mindre räknat i omsättning, är NCC. NCC är liksom Peab ett byggföretag som inriktat sig på den nordiska byggmarknaden. Liksom Peab är också NCC ett byggföretag som bygger det mesta man kan tänka sig. NCC bygger allt från bostäder och kontorsbyggnader till broar, tunnlar, vägar och järnvägar.

NCC håller för närvarande på med ett antal riktigt stora infrastrukturprojekt, framförallt i Göteborg. Företaget bygger delar av Västlänken som är en dubbelspårig järnväg som ska gå i tunnlar under Göteborg. NCC bygger, eller ska bygga, hyres- och bostadsrätter i Malmö, Tensta och Ystad. Man ska bygga kontorsbyggnader i Mölndal, en bro över Kalixälven och just nu bygger man en ny tingsrätt i Lund.

Övriga stora byggföretag

Förutom dessa bjässar finns det ett antal stora byggföretag i Sverige som framförallt fokuserar på att bygga bostäder och kontor. Ett sådant företag är JM som framförallt bygger bostäder. Företaget bygger främst i Nordens storstäder som Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och i Oslo. Även om bostadsbyggande är företagets kärnverksamhet bygger JM också kommersiella fastigheter som kontor. Företaget bygger inte bara lokaler, man förvaltar också och hyr ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *