Enligt en enkätundersökning genomförd av Arkitekten finns hela 11 arkitektföretag i Sverige som har fler än hundra anställda, vilket är otroligt för ett litet land som Sverige. Bland de största företagen finns White, Tengbom, Sweco Architect och Arkitekterna Krook & Tjäder. Det är med andra ord en spännande tid för Sveriges många arkitekter.

Arkitektlandskapet har under de senaste åren förändrats och idag handlar det ofta om hur vi inom den bostadspolitiska debatten ska bygga mer bostäder för fler personer. Det handlar även om hållbarhetsperspektiv där vi ska bygga för framtiden och förmedla en arkitektur som andas modernistisk funktionalism såväl som klassisk stil.

White – Sveriges största arkitektkontor

White Arkitekter grundades 1951 av Sidney White i Göteborg. Än idag ligger huvudkontoret på Magasingatan och White är Sveriges största arkitektbyrå med drygt 900 medarbetare. Arkitekterna på White är utspridda över 13 kontor i Sverige, Norge, Danmark och England och tillsammans arbetar de för att skapa en arbetsplats som andas samarbete.

Whites vision är att förbättra samhället genom arkitektur och tillsammans skapa en hållbar värld där människor får utrymme växa i harmoni. White arbetar med något som kallas Sustainable Integrated Design, vilket innebär att frågor kring miljö och hållbarhet finns med som ledmotiv genom hela processen – från start till färdigt projekt.

Tengbom

Tengbom är Sveriges näst största arkitektkontor och kallar sig själva “för det stora arkitektkontoret med det lilla kontorets passion och engagemang”. Tengbom grundades 1906 av Ivar Tengbom som är en av Sveriges mest anseende arkitekter genom tiderna. Arkitektkontoret har omkring 600 medarbetare på elva orter runt om i Sverige och Finland.

Likt White tar Tengbom ett stort ansvar för hållbarhets- och miljöfrågor. Tengbom skapar arkitektur som bidrar till att säkerställa ett hållbart samhälle för dagens och såväl framtida generationer. Tillgänglighetsaspekten och människors lika värde, oavsett funktionshinder, är något som Tengbom eftersträvar i sin arkitektur. För Tengbom handlar det om tillgänglighet och respekt.

Projektengagemang

Projektengagemang (PE) grundades 2006 och är ett konsultföretag inom industri och samhällsbyggnad. På PE jobbar arkitekter, specialister och ingenjörer hand i hand och eftersträvar att ta hand om visioner som skapar samhällsnytta och engagemang. PE har 1200 medarbetare, varav kring 230 arkitekter, och finns på 37 orter runt om i Sverige.

Värde som skapar nytta för kund och samhälle i stort är något som Projektengagemang värderar högt. Hållbara lösningar för miljö och människa sätts i framkant och tron på entreprenörskap, medarbetares engagemang och drivkraft är vad som driver PE framåt som företag. PE har flera spännande samhällsbyggnadsprojekt på gång runt om i landet.

Arkitekterna Krook & Tjäder

Arkitekterna Krook & Tjäder grundades 1988 i Göteborg och anses idag vara ett av Sveriges största arkitektkontor med cirka 230 medarbetare. Kontor finns i Göteborg, Stockholm, Malmö, Uppsala, Borås, Halmstad, Östersund, Kristianstad och Oslo. Just nu arbetar byrån med flera spännande projekt, bland annat inom hotellindustrin, publika byggnader, stadsbyggnad och handeln.

Wingårdhs

Wingårdhs som grundades av Sveriges kanske mest främsta arkitekt genom tiderna – Gert Wingårdh – har tre kontor i Sverige med omkring 200 anställda. Teamet bakom byrån på Wingårdhs står för flera makalösa projekt såsom Liljevalchs+, restaurering och modernisering av Nationalmuseet på Blaiseholmen, The Big Blue i Oslo samt uppförandet av nya Nobel Center.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *